KABBALAH?


Kabbalah – Amalan Kerohanian Yahudi

Kabbalah adalah suatu amalan MISTIK atau KEROHANIAN yang diamalkan oleh masyarakat Yahudi di dalam agama Judais. Kini, amalan ini telah diamalkan di seluruh dunia kerana ia dianggap sebagai amalan mistik yang global tanpa sebarang sekatan. Menurut Kitab Talmud dalam agama Judais, Kabbalah diasaskan oleh empat orang rabbi yang terdiri dari Akiva, Elisha bin Abuyah, Azzai dan Ben Zoma. Keempat-empat rabbi ini telah bertemu bersama untuk mempelajari ilmu kerohanian dari tuhan. Elisha bin Abuyah mati setelah melihat ilmu ini, Azzai menjadi gila, Ben Zoma memusnahkan tumbuh-tumbuhan dan hanya tinggal Akiva  sahaja yang tinggal dalam keamanan dan tenang.

Di dalam Islam, ilmu kerohanian yang sering dikaitkan dengan kebolehan-kebolehan luar biasa adalah Tasawuf. Doktrin Kabbalah ini boleh dikatakan suatu amalan mistik yang digunakan oleh Yahudi untuk menandingi kehebatan amalan Tasawuf Islam. Dalam Tasawuf bermaksud mendekatkan diri kepada Allah S.W.T dengan cara menjauhkan hal-hal yang mendatangkan maksiat dan kelalaian.

Konsep Kabbalah dan Kitab Zohar

Kitab terpenting di dalam amalan mistik Kabbalah dikenali sebagai Kitab Zohar. Kitab ini ditulis dengan bahasa Aramic di dalam menafsirkan nilai-nilai kerohanian pada kitab utama Judais iaitu Taurat. Kitab Zohar yang dianggap sebagai salah satu kitab tafsir kejiwaan kepada Taurat ini dikarang oleh Rabbi Simeon Bar Yochai di mana tulisannya kemudiannya disambung dan dihuraikan dengan lebih meluas oleh seorang rabbi dari Sepanyol bernama Moses de Leon pada abad ke-13.

Tujuan utama kaum Yahudi memperkenalkan Kabbalah adalah untuk memupuk perasaan takut dan gentar orang bukan Yahudi atau goyem (panggilan kepada orang bukan Yahudi). Ajaran ini dianggap sebagai jalan penyelesaian kebatinan oleh kaum Yahudi untuk menghalang sebarang usaha-usaha goyem menentang orang Yahudi. Dewasa ini, ajaran Kabbalah telah berselindung di sebalik konsep kemasyarakatan palsu yang direka oleh Yahudi. Mereka telah menawarkan kepada orang ramai mempelajari Kabbalah bagi meningkatkan perasaan kasih sayang, keikhlasan dan kesantunan dalam diri.

Selain itu, para rabbi Yahudi sekarang ini juga galak mempromosikan ajaran Kabbalah sebagai satu  alternatif kepada masyarakat untuk mendekatkan diri kepada tuhan. Boleh ditafsirkan sekarang, Kabbalah telah dijenamakan semula KULIT LUARANnya supaya orang mengaplikasikan amalan mistik Yahudi tanpa disedari. Secara hakikatnya, tindakan ini adalah merupakan satu penyembahan Kesihiran yang jauh terpesong dan menyimpang dari ajaran Islam.

Hari-Hari Kesucian Kabbalah

Kabbalah sebenarnya amat dikenali sebagai satu upacara ritual kelompok Yahudi yang melibatkan pembunuhan orang-orang awam sebagai salah satu elemen upacara Kabbalah. Amalan pembunuhan mistik ini dilakukan untuk menyambut tiga perayaan iaitu Pesta Purim, Passover dan Esther. Ketiga-tiga perayaan ini sering dikaitkan dengan amalan Kabbalah kerana ia berkaitan sejarah Bani Israel yang diancam oleh bangsa lain.

Pesta Purim – Ia disambut setiap tahun oleh masyarakat Yahudi pada bulan Addar mengikut kalender Hebrew. Pesta ini disambut bersempena sejarah Bani Israel yang melarikan diri dari komplot kejam menteri Haman pada zaman empayar Parsi. Masyarakat Yahudi memulakan pesta ini dengan amalan yang dikenali sebagai Puasa Esther.

Passover – Satu perayaan sempena meraikan kejayaan Bani Israel melarikan diri dari Raja Firaun ketika zaman Nabi Musa a.s. Di dalam kalender Hebrew, perayaan ini disambut bulan Nissan iaitu bermula 15 haribulan.

Konsep Tree of Life

Konsep Pokok Kehidupan

Antara konsep terpenting di dalam amalan Kabbalah ialah konsep Pokok Kehidupan (Tree of Life). Konsep ini menunjukkan langkah-langkah bagaimana seseorang Yahudi itu boleh mendekatkan diri kepada tuhan Hashem iaitu salah satu nama tuhan Yahudi. Konsep ini adalah peganggan utama bagi pengikut ajaran Kabbalah. Ia perlu diikuti dan diamalkan sebagai salah satu cara memastikan seseorang individu boleh memperolehi kejayaan pada setiap perkara yang dilakukannya.

Kabbalah Di Zaman Moden

Oleh kerana hampir sebahagian besar masyarakat mengetahui akan kezaliman upacara dalam Kabbalah, kini para rabbi Yahudi mula mengubah kaedah amalan upacara MISTIK ini kepada amalan yang lebih “MESRA MASYARAKAT”. Melalui pengaruh MEDIA dan KEWANGAN yang ada, ajaran Kabbalah telah dibuat PENJENAMAAN SEMULA dengan satu imej baru yang mengelirukan sesetengah orang.

Mereka tidak lagi berpakaian tradisional seperti di Israel, berkot hitam, bertopi hitam dan berjambang panjang. Sebaliknya mereka berpakaian biasa dan bercampur-gaul dengan masyarakat awam sama ada beragama Islam, Kristian atau lain-lain agama. Mereka telah mengubah segala cara hidup seharian mereka TETAPI fahaman ajaran Kabbalah serta Zionis tetap tersemai erat dalam diri mereka.

Kini terdapat satu laman web khusus tentang Kabbalah (www.kabbalah.com) yang diwujudkan untuk mendekatkan konsep kabbalah ini dalam masyarakat. Pelbagai aktiviti-aktiviti kemasyarakatan telah dianjurkan untuk mengaburi mata masyarakat. Malah mereka juga menyediakan TABUNG BIASISWA pelajar dan menerbitkan buku-buku berkaitan ajaran Kabbalah yang menampilkan ideologi kontemporari dengan masyarakat moden.

Kabbalah - Tangan FatimaSimbol Kabbalah – Tangan Fatima (Hand of Fatima)

Hand of Fatima atau juga dikenali sebagai Hamsa (lima) dalam bahasa Hebrew merupakan satu simbol semangat kerohanian kepada pemakainya. Simbol ini adalah berbentuk rupa tapak tangan yang lengkap dengan lima jari. Ditengah-tengah tapak tangan tersebut merupakan MATA KEJAHATAN yang bakal dihapuskan oleh tangan tersebut. Kebiasaannya Hamsa ini dijadikan sebagai rantai leher oleh pengamal-pengamal ajaran Kabbalah. Di kalangan masyarakat Islam arab, terdapat juga yang mempercayai bahawa memakai simbol ini akan memberikan mereka KEKUATAN tersendiri dalam melakukan sesuatu kerja. Konsep fahaman ini adalah SYIRIK kerana ia bertentanggan dengan ajaran Islam.

Kabbalah - Tali Merah

Simbol Kabbalah – Tali Merah (Red String)

Pengikut ajaran Kabbalah mempercayai sesiapa yang memakai Tali Merah ia boleh menghindarkan diri si pemakai dari unsur-unsur negatif yang berada di sekeliling. Menurut sejarah, pengenalan Tali Merah ini berasal dari Israel. Ia bermula dengan penggunaan tali merah yang dililit pada batu nisan Rachel iaitu seorang perempuan Yahudi yang telah meninggal dunia lebih daripada 3,000 tahun dahulu. Ekoran daripada tindakan tersebut, tempat ini menjadi popular untuk masyarakat Yahudi melakukan penyembahan. Rachel adalah nama bagi isteri kedua Nabi Yaakub yang telah melahirkan Nabi Yusuf dan Bunyamin. Golongan selebriti yang sering memakai tali merah ini ialah Micheal Jackson, Ashton Kusher, Madonna, Mick Jagger, Paris Hilton, Britney Spears dan Demi More.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s