RAHSIA MEKAH : NOMBOR 1.618 – KEAJAIBAN ALLAH


Kota Mekah

Makkah (ataupun Mekah dengan nama penuhnya Makkah al-Mukarramah; Bahasa Arab: مكة المكرمة) terletak lebih kurang 73km daripada timur Jeddah. Makkah merupakan tempat lahirnya Islam serta Nabi Muhammad s.a.w. dan juga tempat baginda menerima wahyu daripada Allah S.W.T. Makkah ialah kota paling suci bagi umat Islam. Setiap hari sebanyak lima kali sehari, lebih kurang 1.5 bilion Muslim tidak kira di mana mereka berada, pasti akan menghadap kiblat di Kota Makkah untuk bersolat. Sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup seseorang Muslim akan mengerjakan haji pada bulan Zulhijjah setiap tahun di tempat tersebut. Di sini juga terletaknya Al Masjid Al Haram yang mana terdapatnya Kaabah.

Dalam klip video ini, kita akan melihat satu rahsia dan bukti saintifik yang sukar untuk dipercayai yang tersembunyi dalam Bandar Suci Mekah selama beribu-ribu tahun. APAKAH rahsia tersebut? RAHSIA NOMBOR HEBAT METAMETIK – 1.618. Kenapa nombor ini dikatakan hebat? Kerana Allah S.W.T sering menggunakan nombor ini dalam penciptaan beberapa kejadian dalam alam semesta seperti denyutan jantung, nisbah spiral DNA, susunan daun dan struktur spiral pelbagai galaksi. Allah S.W.T sering menggunakan nombor yang sama iaitu “NOMBOR NISBAH EMAS – 1.618“.

Keunikan Manusia

Selain itu, nisbah ini juga digunakan pada piramid di Mesir dan pada rekaan pelbagai binaan struktur bangunan yang terkenal. Seorang Astronomer bernama Kepler menyatakan bahawa nombor ini boleh diumpamakan sebagai HARTA yang sangat berharga. Manakala Dr. Steven Markout, Pakar Estetika pula telah membuktikan hasil kajiannya selama 25 tahun bahawa setiap RUPA dan BADAN manusia dihasilkan dengan menggunakan nisbah ini dianggap CANTIK oleh setiap orang di dunia ini. Ini kerana jika sebarang bentuk mempunyai nisbah aspek 1.618, nescaya bentuk ini akan menjadi NISBAH EMAS – REKABENTUK SEMPURNA (PERFECT DESIGN). Anologinya, ukuran pada wajah manusia di mana kedudukan ukuran mulut ke dagu, mulut ke hidung dan ukuran pada tangan manusia di mana ukuran nisbah pangkal tangan ke sendi, sendi ke tapak tangan semuanya didapati menggunakan nisbah 1.618.

Dimanakah Titik Nisbah Emas Di Bumi?

Hasil kajian mendapati “The World’s Golden Ratio Point” berdasarkan kepada nisbah 1.618 terdapat di bumi. Ia dapat dibuktikan dengan nisbah jarak antara Mekah dan Kutub Utara serta nisbah jarak antara Mekah dan Kutub Selatan yang didapati menggunakan nisbah 1.618. Jika dirujuk kepada kedudukan Mekah di dalam peta didapati kedudukan lokasinya berada di latitude yang menunjukkan Kota Mekah. Kalau diukur pula nisbah jarak Mekah ke arah Timur dan Barat yang ditentukan oleh garis solstis, ia masih menunjukkan Kota Mekah. Subhanallah…..

Semua bukti-bukti ini menunjukkan kepada kita bahawa Pencipta Alam dan Metametik adalah SATU tuhan yang SAMA iaitu ALLAH S.W.T……

Vodpod videos no longer available.

2 thoughts on “RAHSIA MEKAH : NOMBOR 1.618 – KEAJAIBAN ALLAH

 1. salam,

  terima kasih buat perkongsian…

  ada misteri di dalamnya,
  kerana jika diterbalikkan,akan kena pada nombor 1 dan 9…
  di mana jika dikaji nombor 1 dan 9 juga penuh misteri dan besar kaitannya dengan al-Quran…

  dan juga banyak peristiwa2 besar terjadi di dalam linkungan nombor ini…

  119,191,911…999…

  dan jika diizinkan saya juga akan berikan pendapat saya tentang nombor ini di dalam blog saya…

  saya berharap tuan dapat berkongsi pendapat dengan saya nanti…insyaAllah…

 2. Salam
  rahsia 19 element tu ade dimana2…jika anda lihat fractal atau fibonaci sequnce semua saling berkaitan..
  Rahsia 19 element iaitu 19 hexagon …hexagon adalah molekul yg paling asas dalam semua creation semua ciptaan Allah …iaitu Air
  Penerangan yg jelas ade pd kajian dzaid

  https://www.youtube.com/results?search_query=zaidg+19&oq=zaidg+19&gs_l=youtube.3…0.0.0.452.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0…0.0…1ac.

  rahsia ni adalah ilmu segala ilmu.ilmu penyatuan Alam semesta…konsep Keasaan Allah..
  mohon hidayah dr Allah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s